текстилно обзавеждане на хотели, ресторанти и домашен текстил

Правилното спално бельо е въпрос на личен избор

Важно е да изберете подходящия материал за спалното бельо, защото може да се изработи от редица различни естествени и изкуствени материи - 100% памук, ранфорс, перкал, лен и др.

Запознайте се с различните материи, за да имате възможност за правилен избор.

  • Памук

Памучното спално бельо естествено дренира потта от тялото, меко е на допир и лесно се изпира. Памукът обикновено не се бели и не образува мъхчета по повърхността си с времето. Основният му недостатък е, че лесно се мачка.

  • Коприна

Коприненото спално бельо е естествено хладно, поддържайки комфорта на човек цяла нощ. Коприненото спално бельо е хипоалергенно, което го прави идеален избор за хора, страдащи от алергии. Най-добрите спални комплекти от коприна се изработват от т. нар. "Mulberry" коприна, която е много устойчива. Саплните комплекти от чиста коприна са рядкост на българския пазар, тъй като цената им започва от 1 000 лв. нагоре. Могат да се намерят спални комплекти с втъкана коприна на по-достъпни цени.

  • Бамбук

Стига да не е отглеждан с пестициди, бамбукът в спалното бельо е естествено хипоалергичен. Много важно е бамбуковото спално бельо да се пере на лек цикъл в пералнята и по възможност да се суши на въздух, тъй като материята не е много устойчива. Бамбукът е идеалния избор за любителите на еко живота. Напоследък е все по-срещан на пазара в България на достъпни цени.

  • Полиестер

Полестерното спално бельо е като цяло най-евтиното и най-разпространеното на пазара в България. Тези чаршафи са грапави и твърди и не дишат като естествените материи, което може да доведе до повече потене и некомфортен сън нощем.

При избор на материя за спално бельо, най-важно е да се отчетат индивидуалните нужди на хората, тъй като всеки тип материя има своите предимства и недостатъци.

Обърнете внимание на броя нишки

С изключение на коприненото спално бельо, при всички останали - колкото по-висок е броят нишки, толкова по-качествено е то. Броят нишки може да варира от 50 до 350 см2. Производителите достигат до тези цифри като сумират броя нишки, от които е съставен плата (вертикални и хоризонтални) на квадратен сантиметър. Колкото по-висок е броят, толкова по-мека и издръжлива е тъкънта.

Не забравяйте и начина на изтъкаване

Начинът на тъчене на спалното бельо определя как се събират нишките една с друга. Важно е човек да си изясни какви са желаните характеристики на спалното бяльо и след това да избере онази начин на изтъкаване, който отговаря на тези критерии.

  • Перкал

Спално бельо, което има еднакъв брой нишки от долу и от горе. Изключително здраво и приятно на допир. Висок клас спално бельо.

  • Ранфорс

Също както перкала, ранфорс има еднакъв брой нишки от горе и от долу. Разликата между двата плата е, че при ранфорс се използват по-малък брой нишки на квадратен сантиметър.

  • Сатен

Сатенената сплитка има повече нишки от-горе, от колкото от долу, което я прави по-мека и нежна при допир, но и по-слаба.

Подберете подходящия цвят!

Хората реагират различно на различните цветове. При избора на цвят на спалното бельо е важно да се гледа при същата светлина, която е в спалнята, тъй като различните тъкани изглеждат по различен начин при различни количества светлина. Различните цветове имат и различно влияние върху обитателя на спалнята.