текстилно обзавеждане на хотели, ресторанти и домашен текстил

Как да перем спалното бельо?

Спалното бельо може да е с различни части: основните и най-често подлежащи на пране са спалните комплекти, състоящи се от долен чаршаф, горен чаршаф през летния сезон или плик за олекотена завивка през зимния и калъфки за възглавници.

 

Как да перем спалното бельоКак да перем спалното бельо
Съвети от Жизатекс
Пране на спално бельоПране на спално бельо
Жизатекс
Колко често перем спалното бельоКолко често перем спалното бельо
Жизатекс

Колко често ги перем? Обикновено всяка седмица, а понякога, особено през лятото и по-често.
Как да запазим оригиналният им вид? Важно е да спазваме няколко правила.
И тъй-като вече никой не пере спалното бельо на ръка, ще говорим за пране с автоматична пералня.

  • Първо, трябва да сортираме прането по няколко показателя: по материя, по цвят и наситеност на цветовете и по степен на замърсяване.

Съвременните модели домашно спално бельо са в повечето случаи цветни с разнообразни десени и различни комбинации от цветове.

  • Второ, да подберем подходящата автоматична програма като се съобразим с по-горните критерии.

Различните текстилни материи се перат на различни температури. Съвременните автоматични перални са с много програми, описани подробно, което ни улеснява в избора.
Все пак е желателно да знаем, че ако перем спалното бельо на по-висока от подходящата температура, то може да промени формата си, да избелее или да размаже цветовете си.

Как да изберем правилната температура? Тя е сред основните фактори за по-бързо избеляване и свиване на спалното бельо. Изборът на подходяща температура зависи основно от материята на спалното бельо.
Най-често използваните материи за изработка на спално бельо са:
- естествени – памук, по-рядко лен и най-рядко коприна;
- смесени материи - с процентно съдържание на памук и полиестер;
- 100% полиестерни.
Трябва да знаем, че полиестерните тъкани се перат на по-ниски температури от естествените. Памучните, цветни тъкани се препоръчва да се перат при 40°С, а копринените и полиестерни при 30°С. Ленът е по-издържлив на висока температура, но е лесно мачкаем, затова е желателно да се пере при ниска температура. Разбира се възможно е пране на спално бельо и на температура до 60°С. Това е дори препоръчително при ползване на чаршафи от бебета и най-малките деца. Но във всеки случай избеляване и по-бързо износване на материята е неминуемо. Крайно непрепоръчително обаче е да перете олекотена завивка или покривка за спалня при висока температура (било то и детски), поради опасност от спластяване и разваляне на формата. Завивката или покривката ще изгубят не само естетическия си вид, но и предназначението си да задържат топлината.

  • Третото важно нещо е да използваме подходящ перилен препарат и да дозираме точно. Ще се ориентираме по предписанието на перилният препарат. За бебешкото спално бельо използвайте препарат за бебешки дрешки и текстил.Ако предозираме спалното бельо може да избелее и да изтънее. В никакъв случай за пране на цветно бельо не се използват препарати с избелващи съставки.
  • Четвърто: Ако искате да запазите формата на чаршафите, плика или калъфките не центрофугирайте на много високи обороти.
  • Пето: Вадете и простирайте прането, непосредствено след приключването му. Ако остане дълго време мокро в пералнята то ще придобие лош мирис и даже мухъл, които не могат да бъдат премахнати с повторно третиране.
  • Шесто: За да се запазят цветовете и свежият мирис на спалното бельо, прострете го на проветриво място, но без пряка слънчева светлина.